Geschiedenis

Iedereen is bekend met het bombardement van Rotterdam. De alles verwoestende branden
hebben ook het café van Jan & Martha Stobbe aan de Schiedamsedijk in as op doen gaan.
In 1942 kregen de ‘Stobbes’ van de gemeente een vervangende bedrijfsruimte aangeboden
in Kralingen – Oost. De brandgrens loopt aan de oostkant immers helemaal tot de Lusthofstraat.

Aan de Kortekade kwam een pand met twee deuren.
In het linkergedeelte exploiteerde< Jan & Martha café Rozenburg met alles erop en er aan. Het rechtergedeelte werd gebruikt voor plezier en lolletjes. Het fungeerde lang tijd als schietbaan, omkleed ruimte voor sportteams, adhoc feestjes én het verstoppen van mensen die gezocht werden door de lokale veldwachters. Het café gedeelte was open van 10 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts. Er stonden 2 biljarts, een aquarium en een jukebox met de allernieuwste singels. De Kortekade was een doorgaande weg naar Gouda dus de toeloop was divers. Van marktkooplui, melkboeren tot artsen, iedereen kon in café Rozenburg uitpuffen. Er werd een balletje gehakt en een gekookt ei geserveerd. Toen inmiddels ome Jan & tante Martha oud werden werd de zaak in 1963 overgedragen aan Anton & Ina. Zij doopten het tot café Stobbe. Anton was een fervent diepzeeduiker en in de serre maakte alle tafels plaats voor een diepzeeaquarium met een filter zo groot als de huidige veranda. Dit spektakelstuk trok mensen van heinde en verre met de steeds groter wordende haaien en roggen erin. Uiteraard nodigde het aquarium uit voor grappen en weddenschappen. Mening Kralingenaar heeft er naakt ingelegen. Ook werden er heel veel moppen en verhalen verteld op het biljard, voor een gratis biertje. Anton had altijd trek,hij had een fitnessruimte in de kelder gebouwd, en zette en vierpits-gasstelletje in de opslag naast de bar. Dit is huidige keuken. Hij bestelde 50 kilo gehakte en maakte hier 200 burgers van. Om ze langer te kunnen bewaren moesten ze gefrituurd worden. Even later kwam er ook een contactgrill voor sateetjes met pindasaus en een stuk banaan. Twee gulden vijftig alstublieft! En een keuken was ontstaan.. Toen ook Anton wat ouder werd sprong de zeer actieve horecaondernemer Leo Bruin met zijn Mieke er bovenop. Leo en Mieke namen café Stobbe over in 1990 en zagen de potentie van een restaurant. Leo en Mieke wilden wel de café Stobbe sfeer én de burger en de saté behouden. Daar zijn wij tot de dag van vandaag dankbaar voor, Stobbe is nog altijd de ontmoetingsplek van de marktkoopman en de arts. Het aanbod is ondertussen zo volwassen dat beide ruimtes mogelijkheden bieden tot borrelen en eten. Helaas moesten de biljarts plaats maken voor stam- en leestafels. We vertellen de verhalen tegenwoordig zittend aan tafel tegen elkaar.. of aan de bar!